Semesterets oppgave var å lage et Public Space på Youngstorget i Oslo, temaet er tid og kan tolkes slik man vil. Målet med mitt prosjekt er å skape mer liv større deler av dagen uten å gjøre for store inngrep og ta vekk de funksjonene den har i dag.
Youngstorget ligger midt i Oslo sentrum, det er en av Oslos få områder som ikke har en fast bruk og som tår ubrukt besteparten av tiden, både av mennesker og eventer. Men til tross for hvordan det ser ut til vanlig er det også dager der det er helt fullt som på 1. mai, 17. mai, markeder og andre arrangementer. Det som er unikt med Youngstorget er at Torggata krysser plassen, den gir en kontinuerlig og jevn trafikk av mennesker hele dagen og ved å holde en liten andel av disse menneskene til å bevege seg på resten av plassen vil det virke mye mer levende.
Dette prosjektet konsept er å gjøre den eksisterende basaren om til en mathall, bygge et museum over basaren som strekker seg ut på torget og som rammer inn plassen og en frittstående takkonstruksjon på motsatt side av plassen som sammen rammer inn toget samtidig som det ikke fjerner av de eksisterende egenskapene
Kurset jeg gikk dette semesteret (ACDL: Architectural design, computation and time) fokuser på de digitale verktøyene i prosessen og grasshopper og enscape har derfor vært en viktig del av prosessen og arbeidet jeg har gjort. Under ser du grasshopper scriptet jeg har jobbet med, det er parametrisk så jeg fort kunne endre på hele prosjektet. Du ser også et mindre utsnitt som er koden for fasaden med sitt mer levende mønster.
1. etg er en fleksibel etasje, den gamle eksisterende basaren er blitt gjort om til en mathall og er nå en indre fasade i det nye bygget, fasaden kan åpnes opp for å få en flytende overgang mellom inne og ute. På begge sider kan man også gå ned til galleriet som befinner seg under bakken.
I 2. etg finner man det permanente galleriet som skal vise den politiske utviklingen og utviklingen av den norske velferdsstaten. Nå i 2020 er dette noe som er mer relevant enn man skulle ønske siden demokratiet er under angrep flere steder i verden.
3. etg er en fortsettelse av 2. etg med den permanente utstillingen. den åpner seg også opp mot Møllergata så man kan fritt ferdes ut og inn, opp og ned. ​​​​​​​
Det mer midlertidige galleri området finner man under bakken. Det er en runde man kan gå og fortsetter under Torggata som en fortsettelse av gaten under bakken. Med overlys vil man også få koblingen mellom torget og museet for å skape nysgjerrighet og liv.
På motsatt side av torget finner man en frittstående takkonstruksjon. Den gir ly for regn og er et sted man kan sette seg ned i sin ellers travle dag. Den har de samme trekkene som museet med de samme panelene i taket som museet har i fasaden. Detter er fleksibel plass som vil forandre funksjon ut ifra hva som skjer på resten av torget.
Semesterets tema er tid, det kan tolkes på mange måter men jeg har fokusert på tiden gjennom et døgn. det skal være like vedkommende og føles like trygt både om dagen og om natten. Dette gjør jeg med å ikke skape noen bakside og lyse opp plassen fra alle sider og fra bakken. De perforerte panelene i fasaden og i himlingen på taket lyser opp skaper en vedkommende atmosfære uansett tid og årstid.
Samlet vil alle disse grepene skape en mer innbydende plass som har mer aktivitet og liv gjennom dagen. Nå vil man ikke bare gå gjennom Youngstorget lengere men faktisk ønske å tilbringe tid der. Alt dette oppnår man uten å gjøre alt for store inngrep som fjerner de egenskapene som den har i dag. 
Back to Top